Geadopteerd door IMCO

“Je agressie mag er vandaag een beetje uit”, was het eerste wat de commissie IMCO hoorde toen ze bij de teambuildingactiviteit aankwamen. Nadat ze allemaal aangekomen waren op Rotterdam Centraal, brachten ze hun bagage weg en daarna gingen ze met de tram langs een paar bezienswaardigheden zoals de Erasmusbrug en de Euromast.

Toen ze de Euromast hadden gezien, staken ze de weg over en gingen ze bij “de Witte Zwaan” naar binnen om onder water te lasergamen!

De lasergame-instructeur begon, met de eerder vermelde quote, zijn uitleg over hoe we het hesje aan moesten doen en hoe we het pistool konden afvuren. Daarna werden we de battlezone ingestuurd. Niet alleen de commissie zelf, maar ook een groep van vijf vreemden die hetzelfde tijdslot hadden gereserveerd. Helaas werd het daardoor erg moeilijk voor een van de teams van de commissie om te winnen, deze vreemden vonden het namelijk helemaal niet erg dat ze twee teams hadden, waarop ze zonder probleem konden schieten. De commissie was uiteraard voornamelijk gefocust op het laseren van elkaar en niet op het team van vreemden. Ondanks dat de commissies verloren bij het potje lasergamen, was de teambuilding verder super gezellig. Na het lasergamen gingen we namelijk even wat drinken op het terras van ‘New York Hotel’.  

Hier vertelde elk commissielid even kort iets over zichzelf en maakte we de eerste groepsfoto van de commissie. Toen was het tijd voor ons om naar de Pannekoekstraat te gaan om te gaan avondeten. Gedurende het reisje ernaartoe besprak de commissie wat ze van die dag vonden. De sfeer in de commissie zelf voelde gewoon als een familie. Toen gingen we bij ‘De PizzaBakkers’ zitten om hun overheerlijke pizza’s te verslinden. Onder het eten besprak de commissie wat haar doel was om uit deze conferentie te halen en schreven ze hun leerdoelen op om deze morgen tijdens de eerste commissievergadering te bespreken.

Kan iemand even keuren?

Bij commissie IMCO in Rotterdam begon de dag vandaag met de vraag: “Hoe ziet nou een ideale Mepper eruit?”. De deelnemers riepen hun toevoegingen voor de “Ideale Mepper-tekening” zoals bijvoorbeeld een das. Daarna ging de discussie verder over welke eigenschappen er passen bij zo’n ideale mepper. Ze besloten ook om het ideale journalist te tekenen, aangezien ik vandaag hun vergadering zou bijwonen. Daarna gingen we door naar de zaken die vandaag afgehandeld moesten worden. Dit omvatte onder andere: de appendixen schrijven, de afkortingen van de organen definiëren, een gesprek voeren met de expert, nog een paar IC’s en OC’s opnieuw benaderen en als laatste de speeches verdelen. De definities voor afkortingen geven bleek echter moeilijker dan gedacht, ze moesten beiden leuk en interessant zijn en daarnaast ook nog eens binnen de regels voor de plenaire vergadering vallen. Toch waren de gedelegeerden het er uiteindelijk mee eens. Nadat al die onderwerpen behandeld waren, gingen ze eindelijk over op het formuleren van uitleg in de appendix. Hoewel de commissie gister al een aantal beslissingen had gemaakt over hoe ze consumenten beter zouden kunnen beschermen, werd vandaag de manier van dit doen toch weer in twijfel getrokken. Dit ging voornamelijk over hoe breed het genomen zou worden en of ze meer specificaties moesten geven. 

Rond het einde van die discussie was het alweer tijd om met de expert te gaan bellen. Dit was voor de commissie IMCO, Léon Mölenberg. Hij is jurist bij Thuiswinkel Waarborg. Hij is gespecialiseerd op het vlak van consumentenrecht en privacy en daarmee de juiste persoon voor deze commissie om wat vragen te stellen. Ook deze commissie had vragen voorbereid om te checken of hun IC’s en OC’s daadwerkelijk klopten. Er werd gesproken over verschillende organen en of hun functie werkelijk positief was voor de consumenten en bedrijven. Maar ook over de verantwoordelijkheid van Europa, in verband met hun vraagstuk over consumentenbescherming. Na dit verhelderende gesprek met meneer Mölenberg, was het toch weer tijd voor de gedelegeerden om door te werken om hun resolutie te perfectioneren en iedereen er uiterst vertrouwen in te geven voor de algemene vergaderingen. 

Om te besluiten wie welke speech mocht geven, had deze commissie wel een heel leuk plan. De voorzitter had al opgeschreven wie welke speech zou willen geven en had besloten om een soort oefenronde te doen zodat ze konden zien wie ze het liefst voor de groep wilden hebben. Maar voor iedereen die dacht dat ze alvast een speech over het vraagstuk zelf konden oefenen, zat fout. Iedere speech was namelijk … anders. Een songtekst vertaald naar het Nederlands oplezen, tot een huwelijksaanzoek doen en je partner confronteren over vreemdgaan. Niets was te gek om het spreken voor een groep te oefenen. Deze aanpak sloeg twee vliegen in één klap; de speeches waren verdeeld en iedereen had weer even gelachen. 

Na een laatste (en zeer vurige) discussie over de IC’s en de OC’s en of er nog verandering nodig was en na heel veel om elkaar heen draaien, was de commissie IMCO toch wel heel tevreden met hun resolutie. Om dit te vieren, volgde er een Just Dance en karaoke feestje waarvan een deel te zien is op het TikTok en Instagram account. 

IMCO: de resolutie 

Het presenteren van de resolutie van IMCO begon met het oplezen van de opgestelde OC’s. Dit werd gedaan door de gedelegeerde van Denemarken uit de commissie. Daarna nam de gedelegeerde van Ierland het woord om de voorspeech te geven. Hij begon deze speech met een anekdote over het bestellen van een broek en die dan niet terug kan worden gestuurd door moeilijkheden met contactgegevens vinden of überhaupt hoe je de broek kan retourneren. Ook vertelde hij dat er veel ontwikkelingen waren in de digitale wereld, maar dat die perse in het voordeel van de consumenten zijn en dat de toegankelijkheid van het internet daardoor achteruit gaat. Niet alleen voor ons, maar ook en eigenlijk juist de senioren, digibeten en audiovisuele beperkten ook al hebben we allemaal eenzelfde recht op toegankelijkheid. Als we dit niet oplossen zal de digitale kloof steeds groter worden, want de wereld blijft zich digitaliseren. Daarom vraagt de commissie met deze resolutie om verandering hierin. Ze willen de digitale barrière doorbreken en leggen nadruk op het feit dat de weg naar verandering hier begint, met hun resolutie en met de commissie IMCO. Hij eindigde met zeggen dat de deur naar de digitale wereld voor iedereen open moet staan.

Voor deze resolutie waren er geen amendementen ingediend, dus gingen we direct over op een tegenspeech. Deze werd gegeven door een gedelegeerde van Slowakije. Hij beschuldigde de commissie van leugens en het verspreiden van valse informatie voor gemakzucht. De resolutie was anders dan hij had gehoopt. Ook verdacht hij de commissie van illegale activiteiten en verspreiding van desinformatie in OC 6 en zei hij dat de wetten en regels, waarnaar verwezen werd in OC 1, überhaupt niet bestaan. Verder daagde hij de commissie uit om de waarheid op tafel te leggen, anders vond hij dat de gehele resolutie net zo goed het raam uit kon. 

Uiteindelijk, bleek dat de commissieleden niet waar genoeg gesproken hadden, zoals in de tegenspeech van hen werd gevraagd en dus werd hun resolutie helaas niet aangenomen met 41 stemmen voor 80 stemmen tegen en 13 in onthouding.

Noortje Kleinjan