Teambuilding AFET-DROI en EMPL
Op het station in Arnhem begon op zondag de teambuilding. Met maar liefst 35 man, heel veel koffers en tassen, kon de teambuilding beginnen. Gelukkig konden de commissieleden en voorzitters hun spullen opbergen in een café. Hier begon iedereen elkaar beter te leren kennen via het vooroordelenspel, met interessante vragen zoals: “Ben jij een honden- of kattenmens?” Of: “Wat zijn jouw favoriete Disneyfilms?.” Daarna vertrokken de commissies om een Crazy 88 route te doen.
Beide commissies gingen gelijk op pad om de meest mogelijke punten te scoren. Van kruipend over het zebrapad tot een eigen bruiloft, crazy was het zeker. Nadat beide commissies met ontzettend veel enthousiasme deze route gedaan hadden, kon er maar 1 de winnaar zijn en dat was AFET-DROI met 7 punten meer dan EMPL! Na de teambuilding kon iedereen de iets te grote koffers weer meenemen naar een Italiaans restaurant, waar met pizza en pasta een gezellige dag is afgesloten.
Commissievergaderingen
Nadat de landen bordjes om werden gevouwen kon de vergadering bij de commissie AFET-DROI beginnen. Van brainstormen tot de ideale mepper; de commissie heeft de eerste uren zeker niet stilgezeten. Terwijl er 2 commissieleden grote posters met alle ideeën vasthielden bleven er goede punten komen. De perfecte mepper, Willem Constantijn van Europa, werd bedacht. Nadat de eigenschappen van de perfecte mepper werden opgeschreven werd er een rondje gedaan: wat zijn de valkuilen en welke goede eigenschappen gaan de commissieleden deze week gebruiken? Nadat iedereen dit gezegd had, begon het vormen van de IC’s. Vragen als: “Jo jongens even aandacht” en: “Hoe kan het stigma over vluchtelingen veranderd worden?”, vlogen door de vergaderzaal.
Ondanks de wat lange vergaderingen die gelukkig afgewisseld werden door leuke energizers, bleef iedereen scherp. Vragen als: “Welk beleid, asielbeleid? Bananen Beleid?”. Alles werd tot in detail verduidelijkt. Na een lange productieve dag kregen de commissies nog wat taken om thuis te doen, zodat de dinsdag soepel begonnen kon worden.
Op dinsdagochtend verzamelde de commissie zich weer voor het provinciehuis. Nadat er een tijdje gewacht werd tot de bel van de kerkklok eindelijk klaar was, konden de commissieleden zich verplaatsen naar de vergaderzaal. Nadat de kopjes koffie en chocolademelk gezet waren, kon de vergadering beginnen. De commissieleden werden eerst gevraagd om hun OC’s te sturen, zodat de vergadering erna gelijk formeel kon beginnen. Unanimiteit erna was zeker nodig, om de laatste ic’s nog te verbeteren. Ook werd het reflectie traject besproken, want ja, wie is er nou een plant en wie is een monitor? Wat vreemdere termen zul je denken, echter is het volgende door de voorzitter erover gezegd: “Een plant klinkt een beetje dom, maar is heel waardevol.”
Nadat er gereflecteerd werd op de goede en minder goede eigenschappen, stond Dr. Klaassen al voor de deur. Dr. Mark Klaassen is universitair docent aan het Europa Instituut, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Leiden. Als docent adviseert hij onder andere over migratie, een expert die de commissie met al zijn vakkennis erg kon helpen. Hij heeft onder andere zelf deelgenomen aan het MUN, hierdoor was hij erg enthousiast toen hij gevraagd was als expert. Vragen over geopolitieke spanningen en specifieke plannen; er was geen vraag die de expert niet kon beantwoorden. Toen de expert weg was, kon de commissie met alle informatie weer hard doorwerken aan hun resolutie. “Wie is het wél eens met dit IC? Nee, dan moeten we toch terug naar de tekentafel.” Er werden toch nog laatste aanpassingen aan het lijstje met IC’s gemaakt, zodat alles gedekt was door de OC’s. Om precies één voor vijf werd de resolutie ingeleverd en was er een welverdiend applaus.
Op donderdag in Concordia werd de resolutie als vierde behandeld. Er was een amendement ingediend door Kroatië, maar met 56 stemmen voor en 78 tegen, werd deze afgewezen. Tijdens het open debat kwamen er allerlei punten van de delegaties en deed de commissie hard haar best om alles te weerleggen. Ondanks de weerleggingen werd, met 47 stemmen voor, 75 tegen en 11 onthoudingen, de resolutie helaas afgewezen.
Thijs Vossers