Teambuilding

De commissieleden van Commissie Buitenlandse Zaken: subcommissie Veiligheid en Defensie (AFET/SEDE) begonnen de teambuilding met speeddaten, het doel was niet om de liefde aan elkaar te verklaren, maar om elkaar in één minuut tijd elkaar zo goed mogelijk te leren kennen. Toen alle rondes gespeeld waren werd hun kennis getest door de Utrechtse coördinatoren Michiel Busz en Gert-Jan van den Ni. Het bleek lastiger dan gedacht, van de 12 vragen waren er namelijk maar 5 goed beantwoord! 

Lopend door Utrecht maakte de commissie een tussenstop bij het beeld van Sint Martinus. De opdracht was om het verhaal achter de herkomst van het Utrechtse wapen te achterhalen, zonder het gebruik van een mobiele telefoon. Dit was een uitdaging, maar de commissieleden hadden geluk dat een voorbijganger, een oud-leraar geschiedenis, het verhaal in geuren en kleuren aan hun kon vertellen.  

De grootste activiteit was de avontuurlijke reis door de Utrechtse grachten in een kano. Het kanoën was erg leuk en bracht de sfeer er goed in, op een paar spetters na kwam iedereen gelukkig droog aan wal. De dag werd afgesloten met een activiteit die bekend staat onder de Utrechtse studenten: barbecueën in Park Lepelenburg. 

Commissievergadering

Maandag begon de dag bij AFET/SEDE met een grote glimlach en een beetje spierpijn van het kanoën. Gelukkig was daar een oplossing voor: koffie en thee. Toen iedereen was voorzien van dit medicijn tegen spierpijn, kon het brainstormen beginnen. De voorzitter Pilou zette de commissie aan om creatief te denken en de ideale mepper te creëren. Kwaliteiten als ‘zelfverzekerd en respectvol zijn’ en ‘een grote mond hebben’ werden al snel genoemd. Uiteindelijk met ongeveer 17 eigenschappen was Henk, de ideale mepper, geschapen. 

Na de brainstorm sessie kon het echte werk beginnen; het opstellen van de IC’s. Dit ging in een rap tempo: vóór de tweede koffie en-/ theepauze waren er 39 IC’s opgesteld -dat is precies anderhalf keer het alfabet-. Iedere gedelegeerde was goed voorbereid, waardoor er vurige debatten ontstonden over het wél of niet samenvoegen van IC’s. Tussen de vergadering in mocht de commissie genieten van het lopende-lunch-buffet van het Provinciehuis Utrecht. Toen er nog een paar minuten pauze over was, is er ook gebruikgemaakt van een ritje in de lift naar verdieping 18 en weer terug, alles om het mooie Utrechtse uitzicht te zien toch?

Ondanks dat ieder zijn eigen standpunt verkondigde, was de commissie het opmerkelijk vaak unaniem met elkaar eens. Hierdoor verliep het ruimschoots halveren van de IC’s erg soepel en vlekkeloos. In de korte pauzes werd er ook bij het koffiezetapparaat verder gediscussieerd. Tegen drie uur, toen vrijwel alle IC’s waren behandeld, was het tijd om voor te bereiden op de Zoom meeting met expert Mart de Kruif, oud NAVO commandant Landstrijdkrachten. De Kruif gaf de commissie meer inzicht in de huidige stand van zaken en legde uit dat in de praktijk, normen en waarden tussen verschillende landen vrijwel niet botsen op gebied van defensie. 

Aan het einde van de dag was het tijd voor een leuke afsluiter, de energizer en MEP-traditie; Just Dance. Iedereen begaf zich in het midden van de carré opstelling en danste op ‘Timber’ van Pitbull en Ke$ha. De heren waren in het begin nog wat bescheiden in het tonen van hun danstalent, maar al snel genoeg kwamen ook hun heupen los. 

AFET/SEDE was netjes op tijd klaar met alle IC’s en in de groepsapp worden al druk OC’s met elkaar besproken. De rest van de week zullen de commissieleden de beste versie van Henk in zichzelf naar boven halen.

Plenaire vergadering 

Henk was goed te zien in ieder commissielid bij de plenaire vergadering in de Tweede Kamer. De resolutie van AFET/SEDE werd als derde behandeld. De gedelegeerde van Finland startte de behandeling met het voorlezen van de OC’s en de gedelegeerde van Griekenland volgde met een sterke speech vóór hun resolutie. Er werd een amendement ingediend over het willen schrappen van OC 15, Adviseert het Onderzoeksorgaan H.D.P. op te richten, de gedelegeerde van Denemarken uit de commissie gaf hierop de contra amendement speech waarin ze benoemde dat het juist van belang is om een stap voor stap naar een EU leger toe te werken, wat expert Mart de Kruif ook zei bij de meeting. Toch werd het amendement aangenomen en OC 15 geschrapt. Een gedelegeerde van Duitsland gaf een tegenspeech tegen AFET/SEDE waarin hij aankaartte dat de souvereiniteit van ieder land aangetast zal worden met deze resolutie. Dit werd uiteraard in een korte reactie weerlegd door de gedelegeerde van Slowakije, met een toelichting waarom samenwerking juist essentieel is en deze aantasting niet van toepassing zal zijn. Bij het open debat wist de commissie scherpe antwoorden te formuleren op ieder punt, waardoor de sprekers  vanuit de zaal een reactie links lieten liggen. De gedelegeerde van Italië sloot de behandeling af met een krachtige slotspeech waarin hij de oplossingen van de resolutie samenvatte. Uiteindelijk werd de resolutie helaas niet aangenomen met 40 stemmen voor, 79 tegen en 15 in onthouding.

Pien Vijftigschild