Op zondag verzamelde de commissie ITRE zich voor het mooie station van Maastricht. Aangezien Maastricht bijna in België ligt, was het voor velen een lange reis. Daarom was de eerste vraag die gesteld werd: “Wie heeft het langst moeten reizen?”

Daarna gingen we door met onze teambuildingactiviteit, namelijk de bekende Crazy 88. Zo hebben de deelnemers de stad en elkaar heel goed leren kennen. In tegenstelling tot andere provincies sliepen de deelnemers in Maastricht in een hostel in plaats van bij gastgezinnen. De deelnemers hebben ingecheckt en zijn samen naar hun kamers gegaan om even bij te komen van hun lange reis. Zondagavond moest er natuurlijk nog wat gegeten worden, en dat werd pizza in het park. Een gezellige zomeravond met allemaal nieuwe mensen, pizza eten in het park en elkaar nog beter leren kennen, wie wil dat nou niet? Er werden vragen gesteld zoals: “Wie heeft het heftigste accent?” en “In welke stad ga jij studeren?” Ik hoorde zelfs twee commissieleden een uitgebreid gesprek voeren over hoe ze hun eitjes het liefst bakken. Toen iedereen elkaar beter kende waren ze klaar voor de dag. Genoeg prikkels en activiteiten voor 1 dag om heerlijk te kunnen slapen en fit te zijn voor de volgende dag.

Nadat de voorzitter de plekken verdeeld had konden ze beginnen. Ze begonnen met het brainstormen over de IC’s. Dit hadden ze al heel snel gedaan, iedereen had zich goed voorbereid en al goed nagedacht over de problemen van de stelling van ITRE. Ze konden als snel beginnen aan het samenvoegen & het schrappen of behouden van IC’s. Tijdens het schrijven van de IC’s was er lange pauze waarin de expert van ITRE vragen kwam beantwoorden van de commissie. Jacques Pelkmans was de expert en heeft maar liefst 2 uur lang vragen van de commissie beantwoord. Daarna ging het debat meteen door en werden de argumenten onderbouwd met citaten van Jacques Pelkmans. ‘S avonds zijn de deelnemers nog uiteten geweest op de Markt in Maastricht en hebben ze nog met elkaar gekaart in de lobby.

De dag begon vroeg, om half 9 vertrokken de commissieleden vanuit het hostel. De deelnemers gingen richting het Gouvernement waar ze verwelkomd werden door de gedeputeerde van de Limburgse provincie, Jasper Kuntzelaers, hij beantwoorde nog wat vragen aan de commissie en wenste hen veel succes. Daarna is de commissie snel aan de slag gegaan om haar resolutie voor 17:00 in te leveren. De ochtend begon met nog een aantal extra IC’s toevoegen die ze de avond ervoor bedacht hadden en daarna konden ze eindelijk beginnen aan de OC’s. Ze hebben alle minuten nodig gehad, maar dan heb je ook wat. De resolutie was af. Toen kon het spannendste gedeelde van de week bijna beginnen, de plenaire vergadering.

Woensdag was een dag vol reizen en discussiërende deelnemers. We reisden af naar het verre Den Haag, daar hadden we onze officiële opening met Frans Timmermans als spreker. Daarna waren de delegatievergaderingen en later was de lobby avond. De deelnemers hebben daarna nog speeches geschreven en amendementen ingediend.

Donderdag was de grote dag voor een paar van de commissies al aangebroken. In Concordia was de eerste plenaire vergadering. ITRE was als laatste van de dag, ze waren gespannen maar hadden er wel vertrouwen in. De zenuwen liepen steeds verder op bij de commissie, maar na de pauze was het zo ver. Sennae begon met een sterke voorspeech waarin innovatie en groene energie centraal stond. Er was een amendement ingediend tegen de resolutie. De gedelegeerde van Nederland complimenteerde de commissie voor hun goede resolutie. Maar de gedelegeerde wilde dat OC 10 geschrapt werd. Het amendement werd met 82 voor en 54 tegen aangenomen. Dus OC 10 werd geschrapt.

Er werd een tegenspeech gehouden door de gedelegeerde van Roemenië. In de eerste reactie van de commissie weerlegde ze deze tegenspeech meteen. Er werden een paar goede vragen gesteld vanuit de zaal. Er werd ook iets gevraagd over de bronnenlijst van de commissie. Maar de commissie had al haar antwoorden klaar. Na de eerste reactie van de commissie gingen er heel veel landenbordjes in de lucht. De commissie beantwoorden alle vragen heel uitgebreid en met veel respect. Na een paar vragen zag je de landenbordjes steeds meer verdwijnen. Toch bleven er nog vragen gesteld vanuit de zaal en werd de commissie flink onder druk gezet. Met de eindspeech van Koen werd het debat officieel gesloten. De stemmen werden doorgegeven en de zaal had er toch een ander idee bij. De resolutie werd helaas niet aangenomen met 33 stemmen voor, 90 tegen en 14 onthoudingen. Dat was jammer maar de commissie heeft het super goed gedaan bij het plenaire debat en hebben een hele leuke en leerzame week gehad.

Sophia Loo