Begin november 2023 is de Nederlandse delegatie naar de 58ste Internationale conferentie in Praag geweest. Een verslag van een van de deelnemers is hieronder te lezen.

Na een lange treinreis van maar liefst 12 uur kwamen Anna, Sietske, Dora, Ivar, Hidde en Jord aan in Praag. Gelukkig was er die dag verder geen programma en konden ze bijkomen in het hotel. De volgende dag was het tijd voor de teambuilding en een rondleiding door de stad. Door middel van spelletjes en icebreakers konden de commissieleden elkaar beter leren kennen. Dit allemaal in het Engels, tijdens de conferentie kwamen er landen uit heel Europa. Van Finland tot Portugal en Bulgarije tot Cyprus, alle Europese landen deden mee. Verder kregen ze een rondleiding door de prachtige stad. Hierna startten de eerste commissievergaderingen. De commissievergaderingen vonden plaats op het Gymnázium Jana Keplera of in overheidsgebouwen.

De volgende dag begon met de officiële opening in een klooster. Eerst waren er meerdere sprekers, zoals bijvoorbeeld een vertegenwoordiger van het ministerie van Onderwijs. Hierna was het tijd voor de Landenspeeches, namens Nederland mocht Dora deze houden. Na de opening was het tijd voor de commissies om verder te werken aan hun resoluties. Per commissie was er een poule van verschillende landen, hierdoor werkte de gedelegeerde met commissieleden uit minstens 10 verschillende landen.

De dag erna werd er ook in de commissies aan de resoluties gewerkt. Ook was de deadline om de resoluties in te leveren. In de avond was er een ‘Fishbowl Debate’ hierin konden er vragen gesteld worden aan experts. Het onderwerp hiervan was groene energie.

Op woensdag was er meer vrije tijd, hierdoor was er ook tijd om zelf nog de stad te verkennen. Op deze dag hebben ze de Nederlandse Ambassade in Praag bezocht. Hier konden ze in gesprek gaan en kwamen ze er bijvoorbeeld achter wat voor werk er eigenlijk gedaan wordt op de ambassade. Verder was de lobby sessie, deze vond plaats in National Library of Technology.
Hierna was het moment van de week, de algemene vergadering in het Tsjechisch parlement. Tijdens plenair werden de resolutiebehandelingen geleidt door de presidents. De plenaire debatten duurde 2 dagen, op beide dagen werden er 5 resoluties behandeld. Na 2 dagen vol resolutiebehandelingen was het helaas tijd voor de sluitceremonie. Hier deden een lid van het Europees parlement en de organisator van Mep Europe nog een woordje, als laatste sloot de president de 58ste conferentie. Hierna volgde een laatste keer avondeten met alle deelnemers en een afscheidsfeest. Nog een laatste keer slapen in het hotel en de volgende ochtend was het weer tijd om met de trein terug te gaan naar Nederland.