Op het station in Arnhem begon op zondag de teambuilding. Met maar liefst 35 man, heel veel koffers en tassen, kon de teambuilding beginnen. Gelukkig konden de commissieleden en voorzitters hun spullen opbergen in een café. Hier begon iedereen elkaar beter te leren kennen via het vooroordelenspel, met interessante vragen zoals: “Ben jij een honden- of kattenmens?” Of: “Wat zijn jouw favoriete Disneyfilms?.” Daarna vertrokken de commissies om een Crazy 88 route te doen.
Beide commissies gingen gelijk op pad om de meest mogelijke punten te scoren. Van kruipend over het zebrapad tot een eigen bruiloft, crazy was het zeker. Nadat beide commissies met ontzettend veel enthousiasme deze route gedaan hadden, kon er maar 1 de winnaar zijn en dat was helaas niet EMPL, maar AFET-DROI met 7 punten meer. Na de teambuilding kon iedereen de iets te grote koffers weer meenemen naar een Italiaans restaurant, waar met pizza en pasta een gezellige dag is afgesloten.
Nadat de voorzitter had uitgelegd hoe ze elkaar met ‘u’ en ‘gedelegeerden van’ moeten aanspreken, begon de commissie EMPL, voordat ze met de brainstorm konden beginnen, het vraagstuk door te nemen. Nadat de commissievoorzitter letterlijk het blad omsloeg en ergens een stift vandaan toverde, begonnen de commissieleden met het brainstormen. Nadat alle commissieleden al hun feiten en cijfers over onder andere pensioenen en toekomstige problemen voor Europa op tafel gooiden, werden alle IC’s gevormd. Ook kwam er een vraag vanuit een gedelegeerde: “Moeten we “signalerende dat, …” gebruiken of mag het bijvoorbeeld ook “van de fiets afvallende dat, …” zijn.” Nadat iedereen wist hoe alles geformuleerd moest worden konden ze verdergaan met alle formuleringen.
Alle enthousiaste commissieleden kwamen zelfs met zulke lange verhalen dat er aardig vaak verzocht werd om het verhaal in te korten. Met kleurtjes werden alle IC’s samengevoegd en een paar zinnen kregen nog een aanpassing. Zo werd bijvoorbeeld het woord rompslomp aangepast (dat dit woord hedendaags nog gebruikt wordt). Nadat er nog voor de laatste keer verzocht werd om via de voorzitter te spreken werd dag 1 afgesloten. Alle commissieleden konden terug naar hun gastgezin om daar aan hun ‘huiswerk’ te gaan voor de volgende dag!
Nadat er voor de duidelijkheid een aantal afspraken op het bord stonden over bijvoorbeeld wanneer de landen bordjes omhoog mochten en de correcte manier om elkaar aan te spreken konden de vergaderingen beginnen op dinsdag. Vandaag stond ook op de planning dat er een online vergadering zou zijn met de expert, de heer van Doorn. Nadat in de ochtend het bord van het provinciehuis het niet deed, werd daar een ict’er voor gehaald. Toen hij eenmaal het bord gefixt had, riep iemand: “Jongens, een groot applaus voor de ict’er!” Toen de voorzitters, commissieleden en het bord er klaar voor waren, kon de vergadering met de heer van Doorn beginnen. Lars van Doorn is promovendus bij de afdeling Economie bij Universiteit Leiden. Van vragen over zijn hobby’s tot vragen over de invloed van automatisering van de arbeidsmarkt, de heer van Doorn had op alles een antwoord. Bovendien, wat de vergadering erg leuk maakte, was hoe de heer van Doorn alles met een enorme glimlach op zijn gezicht beantwoordde. Nadat de commissieleden zijn antwoorden noteerden, die ze tijdens de plenaire vergaderingen konden gebruiken, werd het gesprek afgesloten. Hierna gingen de commissieleden verder met hun vergaderingen en werden de OC’s ook gevormd. Na twee nuttige dagen was de resolutie van EMPL, met maar liefst 6 pagina’s, klaar. Hierdoor kregen ze, na het inleveren van de resolutie, ‘De prijs van de langste resolutie van dit jaar’ van Frits Bloemberg. Maar zal dit genoeg zijn om op vrijdag de resolutie te laten aannemen?
Op vrijdag, als allerlaatste resolutie behandeling van de nationale conferentie van 2023, was het de beurt aan de commissie EMPL. Nadat het amendement voor de wijziging van OC 16, met 94 stemmen voor en 40 tegen werd aangenomen, kon het open debat beginnen. De commissie werd onder andere aangevallen op een aantal appendixen die ze hadden opgesteld. De landenbordjes van de commissieleden bleven maar omhoog gaan, op elk punt hadden ze wel een tegenargument. Na de slotspeech was het zo ver, de stemming. Met 39 voor, 83 tegen en 12 onthoudingen is de resolutie van de commissie EMPL helaas afgewezen.
Thijs Vossers